Ilmastointihuollot

Auton ilmastointihuollot (ilmastointilaitteen huolto, tarkistus ja täyttö)

Auto on täynnä kuluvia osia, joita ei miellä kuluviksi osiksi. Kuluvat osat tarvitsevat luonnollisesti huoltoa. Ilmastointilaite kuuluu näihin kuluviin osiin. Sen teho laskee merkittävästi ajan myötä ilman säännöllisiä huoltoja.

Ilmastointilaitteessa on muutamia elementtejä, jotka tarvitsevat huoltoa. Ilmastointilaitteessa on kylmäaineena on R134 a fluorihiilivety-yhdistettä mikä pitää vaihtaa säännöllisin aikavälein. Tämän lisäksi laitteen kompressoria täytyy huoltaa. Säännöllisellä huollolla voidaan ehkäistä mahdolliset ilmastointi vauriot.

Autovalmistajat suosittelevat, että ilmastointilaite huolletaan 2-4 vuoden välein. Syynä on, että kylmäaineesta haihtuu luonnollisesti 10-15 prosenttia aineen kokonaismäärän ollessa automerkistä riippuen keskimäärin 500 grammaa. Parissa vuodessa kertyvä hävikki on jo varsin merkittävä. Tämän lisäksi laitteen kompressoria pitää öljytä samoin kuin auton moottoriakin.

Tehohävikkiä vaikea havaita

Ilmastointilaitteen tehon heikkenemistä on suhteellisen vaikea havaita itse. Ilmastointilaitteiden huoltaminen on tarkkaa puuhaa ja sitä ei kotikorjaaja voi tehdä. Huoltotyöt ovat luvanvaraista toimintaa.

Ilmastointilaitteen huollossa vanha kylmäaine poistetaan. Tämän jälkeen laite puhdistetaan alipaineella ja koeponnistetaan ylipaineella. Varsinaisen huollon lisäksi ilmastointilaitteeseen lisätään väriaine jota mahdolliset vuoto paikat olisi helppo löytää.

Sisäilmansuodatin on tärkeä osa toimivaa ilmanvaihtoa

Sisäilmansuodattimien ansiosta siitepöly, hienojakoinen pöly, otsooni ja pakokaasut eivät pääse sisätilaan. Aktiivihiilisuodattimet suodattavat jopa hajut. Laadukkat sisäilmansuodattimet tuovat autoon raikkaan ja terveellisemmän sisäilman. Tunnet eron selvästi etenkin ruuhkassa ajaessasi. Sisäilmansuodattimet tulee vaihtaa 15 000 km:n välein tai auton valmistajan ohjeiden mukaan. Huomaat sen kyllä, kun suodatin on aika vaihtaa:

  • Lasit huurtuvat nopeammin
  • Lämmityslaitteen puhallin tuntuu tehottomalta.
  • Ilma haisee pahalta

Turvallinen ja puhdas sisäilma autossa.

Vieritä ylös